Η ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

H τοξοβολία και μαγικός της κόσμος …

Από την ύστερη παλαιολιθική εποχή έως και τις μέρες μας, η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού συνδέθηκε άρρηκτα με την άσκηση της τοξοβολίας. Είτε επρόκειτο για θήρα είτε για μάχη, η ανάγκη εξάσκησης και τελειοποίησης των τεχνικών χρήσης του τόξου καθώς και η ανάδειξή του από διάφορους πολιτισμούς ως ένα διαχρονικό σύμβολο πνευματικής αναζήτησης και  αυτοκυριαρχίας, οδήγησε στην ανάπτυξη και της αθλητικής τοξοβολίας. Με την εξέλιξη αυτή, το τόξο και τα βέλη ως όπλα άλλαξαν εντελώς τις σχέσεις των ανθρώπων με το κυνήγι και τον πόλεμο αφού κατέστησαν μη αναγκαίες τις έννοιες της σωματικής δύναμης και του μεγέθους και ενέταξαν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες στις καθημερινές δραστηριότητες για την ανθρώπινη επιβίωση.

Ένα σύντομο ιστορικό για τις ρίζες και την διάδοση της τοξοβολίας βρίσκεται στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδάς ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


“A BRIEF HISTORY OF ARCHERY”

Παραδοσιακή και Σύγχρονη Τοξοβολία

Αν και η ευρύτερη φιλοσοφία είναι κοινή για όλες τις μορφές του αθλήματος, η διαφοροποίηση ως προς τους τυποποιημένους κανόνες των αγωνισμάτων, τα υλικά κατασκευής των τόξων και τις διοργανώσεις που διεξάγονται σε όλον τον κόσμο από διάφορους φορείς, αθλητικές ομοσπονδίες και πολιτιστικούς συλλόγους, διακρίνουν την τοξοβολία σε παραδοσιακή και σύγχρονη.

Γενικότερα, παραδοσιακή θεωρείται η τοξοβολία κατά την άσκηση της οποίας ο εξοπλισμός (τόξα, βέλη, στόχοι κ.α.), οι μέθοδοι και οι τεχνικές ταυτίζονται με την ιστορική παράδοση και φιλοσοφία του κάθε λαού, επιχειρώντας μία σύνδεση του σήμερα με το παρελθόν με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι διάφορες προσπάθειες που έλαβαν χώρα κατά το 19ο αιώνα για τη θεμελίωση ενός σύγχρονου αθλήματος και η ραγδαία αύξηση των αθλητών – τοξοτών στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη οδήγησαν στην ένταξη του αθλήματος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 στο Παρίσι, θέτοντας το ορόσημο για την ανάπτυξη αυτού που καλούμε σήμερα Ολυμπιακή και Σύγχρονη Τοξοβολία.

Στις μέρες μας, η τοξοβολία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ατομικά αγωνίσματα σε πάρα πολλές χώρες με εκατομμύρια αθλητές και πάμπολλες διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες χώρες με ιδιαίτερη παράδοση η τοξοβολία θεωρείται ως εθνικό άθλημα, προσδίδοντάς της την αξία και το σεβασμό που της αρμόζει σε σχέση με την ιστορία.

  • Η τοξοβολία, ως τεχνικό και πνευματικό άθλημα δεν κάνει διακρίσεις.
  • Απευθύνεται σε κάθε φύλο, ηλικία και σωματότυπο ενώ δεν αποκλείει και τα άτομα με αναπηρίες.
  • Η σωστή τεχνική καθοδήγηση και οι σύγχρονες προπονητικές μέθοδοι ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες τραυματισμών.
  • Οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και η τυποποίηση των κανόνων διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων το καθιστούν ως ένα ασφαλές άθλημα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Με μια φράση.. είναι ένα άθλημα για ΟΛΟΥΣ !!!


Δείτε ακόμα: