ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Ανάλογα με τον εξοπλισμό, τους κανόνες και το πεδίο διεξαγωγής του αθλήματος, η τοξοβολία περιλαμβάνει διάφορα είδη αγωνισμάτων με κυριότερα τα ακόλουθα:


Σκοπευτική Τοξοβολία
(Target Archery)

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή του αθλήματος και διακρίνεται σε ανοιχτού και κλειστού χώρου. 

Στον ανοιχτό χώρο η σκόπευση γίνεται σε σταθερό στόχο αποτελούμενο από ομόκεντρους βαθμολογούμενους κύκλους και από προκαθορισμένη απόσταση. Η διάμετρος του στόχου είναι 122cm για το ολυμπιακό τόξο και το barebow και 60cm για το σύνθετο τόξο. H απόσταση βολής ποικίλει ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, το τόξο και τη διοργάνωση με επίσημες αποστάσεις:

Στην Ελλάδα, τα αγωνίσματα ανοιχτού χώρου διεξάγονται στις ακόλουθες αποστάσεις:

70-60-30-25-15m για το ολυμπιακό τόξο, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία

50-30-25-15m για το σύνθετο τόξο, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία

50m & 30m για τo barebow

30m για τα παραδοσιακά τόξα (longbow, instinctive, traditional recurve)

Στον κλειστό χώρο οι προδιαγεγραμμένες αποστάσεις είναι τα 18m & 25m και η βολή γίνεται είτε σε τριπλό κάθετο στόχο διαμέτρου 20cm ή σε μονό στόχο διαμέτρου 40cm. Διαφοροποιήσεις ως προς τους στόχους και τις αποστάσεις μπορεί να υπάρχουν (ανάλογα με τη διοργάνωση) για τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες αλλά και τα τόξα χωρίς σκοπευτικά (barebowlongbow κλπ.)

Τέλος, ειδικές κατηγορίες είναι ενταγμένες στο αγώνισμα της σκοπευτικής τοξοβολίας και αφορούν αθλητές με σωματικές αναπηρίες (Para Archery).

Τοξοβολία Πεδίου & 3D
(Field Archery – 3D Archery)

Πραγματοποιείται σε ανοιχτό πεδίο πολλαπλών στόχων και αποστάσεων σε προκαθορισμένη διαδρομή, ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις ως προς τη φύση και την κλίση του εδάφους, τα εμπόδια, τον φυσικό φωτισμό και την σκίαση των στόχων. Συνήθως οι αποστάσεις δεν είναι προκαθορισμένες και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εύστοχη βολή.

Μία παραλλαγή της τοξοβολίας πεδίου είναι η 3D τοξοβολία με τη διαφοροποίηση ότι οι επίπεδοι στόχοι αντικαθίστανται από τρισδιάστατα μοντέλα ή ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος.

Τοξοβολία Εδάφους διά Καμπύλης & Μέγιστου Βεληνεκούς
(Clout Archery – Flight Archery)

Στο αγώνισμα της Clout Archery ο στόχος βρίσκεται παράλληλα με το έδαφος και διακρίνεται από μία σημαία (clout). Γύρω από τη σημαία ορίζονται οι ζώνες βαθμολόγησης και οι συνήθεις αποστάσεις βολής ξεπερνούν τα 100m μετατρέποντας την κάθε βολή σε μία πραγματική πρόκληση ακόμα και για τον πιο έμπειρο τοξότη.

Αντίθετα, ο σκοπός στην Flight Archery είναι η εκτόξευση του βέλους στη μέγιστη δυνατή απόσταση από τη θέση του τοξότη κατά τα πρότυπα του ακοντισμού.

Σύνθετα Αγωνίσματα Τοξοβολίας

Η ιδιαίτερη παράδοση κάποιων λαών και η ανάπτυξη του αθλήματος στο ευρύτερο κοινό οδήγησε στη δημιουργία σύνθετων αγωνισμάτων που περιλαμβάνουν και την τοξοβολία. Τα πιο διαδεδομένα από αυτά είναι:


Δείτε ακόμα: