PAN AMERICAN GAMES 2019 | “ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟΣ” ELLISON… ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

PAN AMERICAN GAMES 2019 | “ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟΣ” ELLISON… ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

12/08/2019 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 0

Το σύστημα διεξαγωγής που έχει επιλέξει η World Archery για την απονομή των τίτλων στις μεγάλες διοργνώσεις δεν προσφέρεται για προγνωστικά. Το σίγουρο είναι ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις δεν αναδεικνύεται ο καλύτερος στο σύνολο των τουρνουά αλλά εκείνος που θα βρεθεί σε καλύτερη μέρα ανάλογα με τον γύρο των knock-out. Και όλα αυτά όταν η τοξοβολία αποτελεί ίσως το μοναδικό ολυμπιακό αγώνισμα (με εξαίρεση τα αγωνίσματα ταχύτητας σε στίβο, ποδηλασία, κολύμβυση κλπ.) του οποίου ο μεγάλος τελικός δεν διαρκεί περισσότερο από 15-20 λεπτά (!) σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή ατομικά αγωνίσματα.

Δύο μέρες μετά την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ με το εκπληκτικό 702, ο Brady Ellison αποκλείστηκε στα προημιτελικά από “κάποιον” Eric Peters (Καναδάς, Νο.32 στον κόσμο) χάνοντας ακόμα και τη δυνατότητα να ανέβει σε οποιοδήποτε σκαλί του βάθρου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Peters δεν ήταν καλύτερος στο συγκεκριμένο αγώνα (τον καλύτερο της ζωής του, όπως δήλωσε) αφού ο Ellison έδειχνε άδειος και “ματιασμένος” χάνοντας και στα τρία σετ. Την κατάσταση εκμεταλέθτηκε ένας άλλος Καναδός, ο Crispin Duenas, ο οποίος “καθάρισε” εύκολα τον Peters στον ημιτελικό (6-2) και ολοκλήρωσε την επιτυχία του με 6-4 στον τελικό απέναντι στον Βραζιλιάνο D’Almeida.

Το περίμεναν 68 χρόνια…

Εκπληξη είχαμε και στον τελικό του compound ανδρών. Ο Eric Hernandez (No.12 στον κόσμο) χάρισε μία τεράστια επιτυχία στο Ελ Σαλβαδόρ με θρίαμβο απέναντι στον Νο.1 Braden Gellenthien (HΠΑ) και σκορ 146-147. Ο αγώνας κρίθηκε στο 3ο και 4ο end όπου ο κεντροαμερικανός έχτισε μία διαφορά 2 πόντων χάρις σε δύο 9άρια του Gellenthien. Ο Hernandez πανηγύρισε δεόντως, όντας ο πρώτος άνδρας από τη χώρα του που κερδίζει χρυσό στην τοξοβολία κατά την 68χρονη ιστορία του θεσμού.

Latin party στις γυναίκες

Λιγότερο έως καθόλου απροσδόκητα ήταν τα αποτελέσματα στα γυναικεία ατομικά. Sara Lopez στο compound και Alejandra Valencia στο recurve στέφθηκαν νικήτριες στις κατηγορίες τους. Η Κολομβιανή έκανε πάρτι απέναντι στε Hurtado (Περού), Pearce (HΠΑ) και Becerra (Μεξικό) κερδίζοντας το πρώτο της χρυσό σε Παναμερικανικούς ενώ για το Μεξικό η Valencia “έσβησε” τις αμερικανίδες Lorig και Mickelberry καθώς και την Rendon από την Κολομβία. Αξιοσημείοτο ότι Valencia και Lorig εναλλάσονται στο πρώτο σκαλί του βάθρου από το 2011.

Τιμωρήθηκε η υπεροψία…

Στα ομαδικά αγωνίσματα ξεχώρισε η μεγάλη επιτυχία της Αργεντινής στο μικτό του compound και όσο οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να παρουσιάζονται υπεροπτικοί απέναντι σε αντιπάλους που θεωρούν υποδεέστερους τόσο θα πραγματοποιούν και εμφανίσεις όπως αυτή των Gellenthien/Pearce απέναντι στην ταπεινή Γουατεμάλα όπου κατά τον 1ο γύρο ηττήθηκαν με 156-155. Τελικά η Γουατεμάλα έφτασε μέχρι τον τελικό αποκλείοντας και την Βραζιλία με shoot off (150-150) όμως εκεί η Αργεντινή των Gonzalez Briozzo και Nikolajuk φάνηκε πιο ώριμη επικρατώντας με 153-152.

Οι ΗΠΑ επικράτησαν τελικά στο γυναικείο και στο μικτό ομαδικό του recurve όχι όμως και στο ομαδικό των ανδρών όπου Duenas, Peters και Maxwell φρόντισαν για έναν ακόμη καναδικό θρίαμβο στέλνοντας τους αμερικανούς στον μικρό τελικό (5-1) και τη Χιλή στη δεύτερη θέση (5-4, shoot off 27-24).

Όλα τα αποτελέσματα των Παναμερικανικών Αγώνων για την τοξοβολία:

https://worldarchery.org/competition/17627/lima-2019-pan-am-games#/

Photos: worldarchery.org

Κοινοποιήστε: