Ε.Ο.ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΞΑ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Ε.Ο.ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΞΑ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

01/05/2022 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 0

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 4-2016

Αγαπητά μέλη,
Η τριετία του Covidήταν ένα διάστημα που δοκιμάστηκαν όλα τα αθλητικά σωματεία και η επόμενη μέρα ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες στο αθλητικό δυναμικό και με έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εναπομείναντες αθλητές λόγω της αναγκαστικής διακοπής αναπτυξιακών αγώνων.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δυναμικού των σωματείων και η σχεδόν μηδενική εκδήλωση ενδιαφέροντος νέων αθλητών ιδιαίτερα στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.
Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, τα σωματεία έχουν άμεση ανάγκη να δώσουν κίνητρα και εμπειρίες ώστε να τονώσουν το ενδιαφέρον των νέων και των μικρών αθλητών με ευελιξία συμμετοχής σε αγώνες με πολλές επιλογές σε αποστάσεις ανάλογα με τις ηλικίες και την αγωνιστική τους ωριμότητα. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν όλα τα είδη τόξων, καλύπτοντας τις διαφορετικές προτιμήσεις τους.
Το ΔΣ της ΕΟΤ, σε συνεδρίαση του στις 29/4/22, αποφάσισε τις παρακάτω τροποποιήσεις στο αναπτυξιακό κομμάτι της τοξοβολίας,οι οποίες έχουν άμεση εφαρμογή:
⦁ Την επέκταση των παραδοσιακών τόξων (Longbowκαι Traditional) και στις κατηγορίες κάτω από 18 χρονών.
⦁ Τις παρακάτω αλλαγές σε αποστάσεις και πρόσωπα αγώνων
⦁ Αγώνες Κλειστού Χώρου
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία Παμπαίδων και Πανκορασίδων Β’ (ηλικίες 8-10 χρονών)
Όλα τα είδη τόξων – Απόσταση: 10 μ – πρόσωπο 122cm
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία Παμπαίδων και Πανκορασίδων (ηλικίες έως και 12 χρονών)
Όλα τα είδη τόξων – Απόσταση: 15 μ – πρόσωπο 80cm (10 rings)
Οι υπόλοιπες κατηγορίες να παραμένουν ως έχουν γιατί μοριοδοτούνται για την εισαγωγή των αθλητών στα Πανεπιστήμια από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΚΧ.
⦁ Αγώνες Ανοιχτού Χώρου
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία Παμπαίδων και Πανκορασίδων Β’ (ηλικίες 8-10 χρονών)
Όλα τα είδη τόξων – Απόσταση: 10 μ – πρόσωπο 122cm
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία Παμπαίδων και Πανκορασίδων (ηλικίες έως και 12 χρονών)
Όλα τα είδη τόξων – Απόσταση: 15 μ – πρόσωπο 122cm
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία Παίδων και Kορασίδων (ηλικίες έως και 14 χρονών)
Όλα τα είδη τόξων – Απόσταση: 20 μ – πρόσωπο 122cm
⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία U18 A/Γ (ηλικίες έως και 17 χρονών)
Ολυμπιακό τόξο – Απόσταση: 25 μ – πρόσωπο 122cm
Σύνθετο τόξο – Απόσταση: 25 μ – πρόσωπο 80cm (10 rings) με δυνατότητα επιλογής προσώπου 80cm (6 rings)
Barebow – Απόσταση: 25 μ – πρόσωπο 122cm
Longbowκαι Traditional (T1&T2) – Απόσταση: 25μ() – πρόσωπο 122cm ⦁ Αναπτυξιακή κατηγορία U21 A/Γ και Α/Γ(όλες οιηλικίες) Ολυμπιακό τόξο – Απόσταση: 30 μ – πρόσωπο 122cm Σύνθετο τόξο – Απόσταση: 30 μ – πρόσωπο 80cm (10 rings) με δυνατότητα επιλογής προσώπου 80cm (6 rings) Barebow – Απόσταση: 25 μ – πρόσωπο 122cm Longbowκαι Traditional(T1&T2) – Απόσταση: 25 μ() – πρόσωπο 122cm

*Οι διοργανωτές να μπορούν να έχουν επιλογή να χωρίσουν την κατηγορία Τraditionalσε δύο υποκατηγορίες:
Τ1 – ξύλινα μονοκόμματα τόξα με ξύλινα βέλη και φυσικά φτερά
Τ2 – όλα τα υπόλοιπα τόξα της κατηγορίας σύμφωνα με την WA
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε βασικό αίτημα των αθλητών παραδοσιακών τόξων μετά την συνένωση των κατηγοριών Traditional και Instinctive

**Οι διοργανωτές να μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά ένα αγώνα τύπου miniFITA, δηλαδή 36 βέλη στα 25μ (πρόσωπο 122cm) και 36 βέλη στα 15μ (πρόσωπο 80cm– 10rings)

Οι παραπάνω αλλαγές θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά και έχουν σαν στόχοτην προσέλκυση νέων αθλητών και τη δημιουργία κινήτρων σε αρχάριους αθλητές που είτε ξεκινάνε τώρα την αθλητική τους δραστηριότητα ή είχαν σταματήσει λόγω του Covid.
Βασικός άξονας είναι η σταδιακή μετάβαση στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες που είναι και ο βασικός στόχος για την ανάπτυξης της βάσης του αθλήματος (10-15-20-25-30μ), η αύξηση συμμετοχής αθλητών σε αγώνες και κυρίως η αύξηση και διατήρηση αθλητών στα σωματεία που θα βοηθήσει στην βιωσιμότητά τους.
Δίνοντας διαφορετικές επιλογές σε αποστάσεις, τα σωματεία και οι προπονητές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής της κατηγορίας που θα δηλώσουν του αθλητές τους.
Σαν παράδειγμα, ένας προχωρημένος αθλητής 10 χρονών μπορεί να δηλωθεί στην κατηγορία Παμπαίδων/Πανκορασίδων (15μ) άσχετα αν ανήκει ηλικιακά στην κατηγορία Παμπαίδων/Πανκορασίδων Β’ (10μ).
Μια ακόμα αλλαγή αφορά την διαφοροποίηση στις αποστάσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάθε τόξου, όπως για παράδειγμα το μικρότερο πρόσωπο αγώνων στο σύνθετο τόξο ή η διαφορετική απόσταση στο BBκαι τα παραδοσιακά τόξα.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς αθλητές να επιλέξουν το είδος του τόξου με το οποίο θέλουν αν ασχοληθούν με την δυνατότητα συμμετοχής τους σε αγώνες και στα παραδοσιακά τόξα.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι πολλαπλές αποστάσεις των μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών μπορεί να μην εξυπηρετούν κάποια σωματεία-διοργανωτές επειδή απαιτούν περισσότερους στόχουςκαι/ή μπορεί να υπάρχει περιορισμός στις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου. Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις για τις νέες αποστάσειςδεν είναι δεσμευτικές και θα υλοποιούνται κατά την κρίση τωνΣωματείων-διοργανωτών.
Συνημμένο θα βρείτε τον επικαιροποιημένο πίνακα που αντικαθιστά την Εγκύκλιο 4/2016.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Κοινοποιήστε: