ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΗΜΕΡΑ 4Η) – ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ RECURVE, ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ HΠΑ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ & Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ 19ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΡΒΗΓΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΗΜΕΡΑ 4Η) – ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ RECURVE, ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ HΠΑ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ & Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ 19ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΡΒΗΓΟΣ

13/06/2019 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 0

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ολυμπιακοί γύροι για τα ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Έτσι πλέον, γνωρίζουμε τους αντιπάλους που θα αναμετρηθούν στους μικρούς και μεγάλους τελικούς του Σαββατοκύριακου.

Όλα τα ζευγάρια των τελικών:

Ομαδικό Recurve Ανδρών: ΚΙΝΑ – ΙΝΔΙΑ

Κι όμως οι Κορεάτες χάνουν! Αφού καθάρισαν εύκολα Μπανγκλαντές (6-2) και Μ.Βρετανία (6-0) ρίχνοντας καταπληκτικά έως εκείνη την ώρα, όλοι έψαχναν τους αντιπάλους τους στον τελικό. Η παρέα όμως των Wei, Feng και Ding είχαν άλλη άποψη. Ο ημιτελικός ξεκίνησε ισορροπημένα με τις δύο ομάδες να κερδίζουν από ένα σετ. Στo τρίτο σετ η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ των αουτσάιντερς κερδίζοντας το με 5 πόντους διαφορά (53-58). Από εκεί και πέρα οι Κινέζοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση έβλεπαν τους Νοτιοκορεάτες να μην μπορούν να μπουν στο 10 με κανένα τρόπο. Τελικό αποτέλεσμα 6-2 και η Κίνα στον τελικό!

Ο δρόμος για τους οικοδεσπότες Ολλανδούς είχε πλέον ανοίξει. Το μόνο που απέμενε ήταν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ινδίας. Όμως ούτε αυτοί τα κατάφεραν. Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων Rai, Jadhav και ο φανταστικός Atanu Das φάνηκαν πιο ψύχραιμοι στο τελικό shoot off. 10,10,9 οι Ινδοί έναντι 9,9,Χ των Ολλανδών και η διπλή έκπληξη στο ομαδικό ολοκληρώθηκε με τους Ινδούς να επιστρέφουν σε τελικό μετά το 2005.

Ομαδικό Recurve Γυναικών: Ν.ΚΟΡΕΑ – ΤΑΪΠΕΪ

Στις γυναίκες τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο ομαλά. Τα φαβορί επικράτησαν με τη Ν.Κορέα να κερδίζει σχετικά εύκολα τη Μ.Βρετανία και την Ταϊπέι να επικρατεί της Κίνας. Και οι δύο αναμετρήσεις έληξαν με σκορ 5-1 και οι τελικοί της Κυριακής αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μικτό Ομαδικό Recurve: Ν.ΚΟΡΕΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το κάζο στο ομαδικό ανδρών φαίνεται πως ξύπνησε τον εγωισμό του Lee Woo Seok ο οποίος μαζί με την ανίκητη φέτος Kang ξέσπασαν πάνω σε Τουρκία και Ιταλία. Με νίκες 6-0 και 5-1 έφτασαν στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου.

Αντιπαλοί τους το δίδυμο Bayardo και van de Berg. Οι Ολλανδοί τα βρήκαν σκούρα απέναντι στη δυσκολοκατάβλητη Ουκρανία. Sichenikova και Hunbin έφτασαν να προηγούνται με 4-2 όμως κάπου εκεί άρχισαν τα λάθη. Ο αγώνας οδηγήθηκε σε shoot-off με τους Ολλανδούς να επικρατούν με 17-15. Με τη νίκη τους αυτή, οικοδεσπότες φάνηκε να αποβάλουν το όποιο άγχος τους διακατείχε και μπήκαν στον ημιτελικό με την Ταϊπέι με άλλο αέρα. Σταθεροί στο 9-10 σε όλη τη διάρκεια του αγώνα επικράτησαν τελικά, πιο εύκολα απ’ ότι αναμενόταν, με 5-1.

Ομαδικό Compound Ανδρών: Ν.ΚΟΡΕΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

Το πατατράκ των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συνεχίστηκε και σήμερα. Παρά τις διάφορες δηλώσεις κατά το τελευταίο διάστημα, οι χιλιο-προβεβλημένοι Gellenthien, Schaff και Lutz δεν έφτασαν ούτε στα ημιτελικά. Βασικός υπέυθυνος (ποιός άλλος;) από τον Mike Schloesser. Συνεπικουρούμενος από τους Elzinga και Pater οδήγησε την Ολλανδία σε μιά μεγάλη νίκη (232-231) κατά τη φάση των 8. Στον ημιτελικό όμως ήρθε η μεγάλη απογοήτευση. Μια “διαστημική” Τουρκία, φέρνοντας επτά X, δεκατέσσερα 10άρια και μόλις τρία 9άρια (!), μετέτρεψε τον ημιτελικό σε περίπατο. Τελικό σκορ 237-229.

Οι άνδρες της Ν.Κορέας μπορεί να απέτυχαν στο recurve, όμως στο σύνθετο τόξο έφτασαν εύκολα στον τελικό. 234-222 απέναντι στη Νορβηγία, 238-230 με την Κολομβία και ο τελικός με την Τουρκία ίσως να είναι η αναμέτρηση της χρονιάς!

Ομαδικό Compound Γυναικών: ΤΑΪΠΕΪ – Η.Π.Α

Άλλη μία έκπληξη στα προημιτελικά, αυτή του αποκλεισμού της Κολομβίας. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις των Lopez, Usquiano και Sandino έδειχναν ότι δύσκολα θα έχαναν το χρυσό. Όμως τα κορίτσια της Ταϊπέι (Chen Yi, Chen Li, Huang) έκαναν φανταστικό αγώνα επικρατώντας με 226-223 και μάλιστα με ανατροπή αφού στο πρώτο end βρέθηκαν πίσω με 2 πόντους. Σταθερές και στον ημιτελικό με την Τουρκία επικράτησαν με 225-222 παρά τις προσπάθειες της Bostan.

Από το κάτω μισό του ταμπλό, οι Ηνωμένες Πολιτείες (Pearce, Ruiz, Cox) ήταν φανερά η πιο πλήρης ομάδα. Αν και χρειάστηκε το τελευταίο end για να ξεκαθαρίσει ο ημιτελικός με την Ινδία, έφτασαν επάξια στον τελικό με 227-226.

Μικτό Ομαδικό Compound: Ν.ΚΟΡΕΑ – ΓΑΛΛΙΑ

Με τις ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν υστερήσει εμφανώς στα ομαδικά αγωνίσματα, η παρουσία της Γαλλίας στον τελικό του μικτού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ξεκινώντας από την 7η θέση του γύρου κατάταξης, το δίδυμο Dodemont-Deloche, χάρη στη μεγάλη του εμπειρία, έβγαλε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με Σλοβενία, Δανία και Ταϊπέι και διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες το χρυσό.

Η Sara Lopez δεν θα είναι ούτε και σε αυτόν τον τελικό αφού στον ημιτελικό η Ν.Κορέα (So, Kim J.) ήταν (παρά ένα) αλάνθαστη. Σκορ 159-157 με μόλις 4 χαμένους πόντους και από τις δύο ομάδες συνολικά σε έναν αγώνα που αποζημίωσε και με το παραπάνω όσους τον παρακολούθησαν.

Recurve Ανδρών (ατομικό): BRADY ELLISON (ΗΠΑ) – KHAIRUL ANUAR MOHAMAD (Μαλαισία)

Το φυσάνε και δεν κρυώνει αυτό που έπαθαν οι Κορεάτες: έξω ο Lee Woo Seok στον 3ο γύρο από τον Νο.33 στον κόσμο Ιταλό Marco Galiazzo, έξω στην ίδια φάση ο Lee Seongyun από τον Mussayef (Καζακστάν, Νο.25 στον κόσμο), έξω και ο Kim Woojin από τον απίθανο Shana (Μπανγκλαντές, Νο.40 στον κόσμο), με τον τελευταίο να φτάνει μέχρι τον μικρό τελικό διεκδικώντας το χάλκινο μετάλλιο!!! Δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, λοιπόν, για τον Brady Ellison στον οποίο πέφτει όλο βάρος για την αμερικανική αποστολή μετά την αποτυχία στα ομαδικά. Παντός καιρού ο Ellison, διανύει μία εξαιρετική χρονιά και είναι το ακλόνητο πλέον φαβορί για την πρώτη θέση. Ακόμη και ο εξαιρετικός Mario Nespoli δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση στον ημιτελικό χάνοντας με 7-1.

Απέναντί του ο Ellison θα βρει τον 27χρονο Mohamad από την Μαλαισία. Ο Mohamad, καθόλου αμελητέα ποσότητα, με πολλές διακρίσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Ασιατικά Πρωταθλήματα, είχε μεν την εύνοια των εκπλήξεων ώστε να του προκύψει ένα πιο βατό πρόγραμμα, όμως με αυτά που έχουν γίνει έως τώρα στη διοργάνωση όλα φαντάζουν πιθανά.

Recurve Γυναικών (ατομικό): KANG CHAE YOUNG (Ν.Κορέα) – LEI CHIEN-YING (Ταϊπέι)

Ίσως η πιο σταθερά φορμαρισμένη αθλήτρια τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η Kang, αν και τα χρειάστηκε στα προημιτελικά απέναντι στην Γιαπωνέζα Sugimoto (6-5), ξεπέρασε εύκολα το σκόπελο της Γερμανής Κroppen στον ημιτελικό και είναι έτοιμη για έναν ακόμη τίτλο. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Lei από την Ταϊπέι δεν θα της χαλάσει τα σχέδια. Και αυτό γιατί μιλάμε για την τοξότρια που απέκλεισε την Choi Misun με 6-0 στον ημιτελικό!

Compound Ανδρών (ατομικό): ANDERS FAUGSTAD (Νορβηγία) – JAMES LUTZ (HΠΑ)

Η έκπληξη δεν έλειψε και στο σύνθετο τόξο και το όνομα αυτής: Anders Faugstad. Ετών 19 ο Νορβηγός, νούμερο 70 στην παγκόσμια κατάταξη και με επιτυχίες μόνο σε διοργανώσεις κάτω των 21, έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Με θέση εκκίνησης την 68η του γύρου κατάταξης και με αγωνιστικό θράσος έβγαλε knock out αντιπάλους όπως ο Nolasco από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Arenas από την Κολομβία, ο Seyert από το Λουξεμβούργο, ο Pizzaro από το Πουέρτο Ρίκο, ο Yang από τη Ν.Κορέα και το αποκορύφωμα όλων, ο Κim Jongho, Νο. 12 στον κόσμο!

Στον δεύτερο ημιτελικό, ο αμερικανικός εμφύλιος έβγαλε νικητή τον Lutz έναντι του Gellenthien με 148-145 ενώ ο Mike Schloesser από “Mr Perfect” μεταμορφώθηκε προς το χειρότερο σε “Mr almost Perfect” μην αντέχοντας πιθανότατα την πίεση της κερκίδας και μένοντας στα προημιτελικά.

Compound Γυναικών (ατομικό): NATALIA AVDEEVA (Νορβηγία) – PAIGE PEARCE (HΠΑ)

Αναιμική η παρουσία των Ρώσων σε αυτό το παγκόσμιο, βλέπουν πλέον στο πρόσωπο της Avdeeva την μοναδική τους ελπίδα για χρυσό. Έμπειρη τοξότρια η 30χρονη, με πολλές διακρίσεις κυρίως στον κλειστό, θα βρει όμως απέναντι της την εξαιρετική Paige Pearce, η οποία και μόνο που απέκλεισε στα προημιτελικά την κορυφαία στον κόσμο Sara Lopez, καθίσταται αυτομάτως το φαβορί για το πρώτο σκαλί του βάθρου.

Το αυριανό πρόγραμμα στην Ολλανδία περιλαμβάνει το προ-ολυμπιακό τουρνουά ΚΑΙ με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.

photos: worldarchery.org

Κοινοποιήστε: